Lähdin pureksimaan omaa minääni johtajana ja yrittäjänä. Otin eteeni tyhjän paperin ja kirjoitin siihen ensimmäisen sanan, joka minulle tuli mieleen kulkemastani ”tiestä” ja se sana oli ROHKEUS. Laskin kynän kädestäni ja loin pitkään viipyilevän katseen tuohon sanaan, en oikein kyennyt uskomaan, että se sana olisi ollut juuri tuo. Rohkeus on sana, jolla en ole varmaan koskaan kuvaillut itseäni, taikka tekemisiäni, en ole koskaan kokenut olevani rohkea, pikemminkin järkevä. Nostin kynän ja aloin kirjoittamaan sanoja, jotka mielestäni linkittyvät rohkeuteen. Kymmenisen minuuttia myöhemmin sana rohkeus avautui minulle ensimmäisen kerran ja tiesin, että voin tulevaisuudessa kuvata itseäni tuolla sanalla.
Mitä se rohkeus sitten mielestäni on? Miten rohkeus on kulkenut urallani mukana, vaikken sitä ole suoranaisesti tunnistanut?
Rohkeus on uskoa omiin kykyihin ja näkemyksiin. Olin 18-vuotiaana rohkea, kun uskoin kykeneväni luomaan uraa vaatekaupassa. Uskoin kykyihini myyjänä ja uskoin, että kovalla työllä kaikki on mahdollista. Rohkeus on tervettä itseluottamusta. En ole koskaan epäillyt kykyjäni, kun minulle on tarjottu etenemismahdollisuuksia. Mitä isompi haaste, sitä suurempi itseluottamus kumpusi minusta.
Oma matkani myymäläesimiehestä toimitusjohtajaksi oli näin jälkikäteen katsottuna rohkeampi, kuin ensimmäinen kosketukseni Linnanmäen vuoristorataan 30-vuotiaana. Halusin olla rohkeasti erilainen esimerkki (esimies) heti alusta alkaen. Halusin olla yksilökeskeinen, henkilökohtainen ja kehittää liiketoimintaa ihmisten kasvun kautta, enkä niinkään statistiikan ja raporttien. Rohkeutta on empatia ja kyky / halu kohdata ihmiset ihmisinä. Rohkeus on oikeudenmukainen ja johtamisessa vain rohkeat pystyvät olemaan tasa-arvoisia. Usein on tullut kohdattua johtajia, jotka antavat itsestään näkyä vain ammatillisen puolen ja kätkevät sen aidon persoonan. Mahdollinen haavoittuvuuden pelko karsii johtajasta inhimillisyyden ja aitouden. Itseni kohdalla näin ainoana vaihtoehtona nostaa aitous isoon rooliin johtamisessani. Koin tärkeänä tuoda oma persoonani riisuttuna ja avoimena kaikkien tietoisuuteen, sillä uskoin sen madaltavan kynnystä muiden osalta olla rohkeasti omia itsejään.
Rohkeus on monessa suhteessa itsekyyttä. Valinnat, jotka teet saavuttaaksesi päämääräsi kysyvät rohkeutta olla itsekäs ja määrätietoinen. Menestyksen eteen tehtävä työ kysyy mitä suurimmissa määrin kunnianhimoa ja olla kunnianhimoinen suomalaisessa yhteiskunnassa kysyy rohkeutta. Kunnianhimoa pidetään herkästi ylpeilynä, eikä niinkään eteenpäin vievänä voimavarana. Hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää urheilua. Siinä, missä suomalainen urheilija lähtee arvokisoihin hakemaan kokemusta, niin pelkästään jo naapurimaastamme Ruotista urheilijat lähtevät voittamaan, kyseessä on valtava kulttuuriero. Itselläni kunnianhimo on vahvasti sisäänrakennettu, en lähde mihinkään projektiin, taikka harrastukseen vain pärjäämään. Rohkeus olla kunnianhimoinen on vienyt minua uralla ja elämässä eteenpäin, olen äärettömän ylpeä siitä ominaisuudesta.
Rohkeutta on myös rikkoa kaavaa ja normeja, olla kapinallinen. Ympärilläsi olevat ihmiset kohdistavat sinuun usein odotuksia, mitä sinun tulisi olla ja tehdä, sekä muokkaavat sinua toimimaan niiden odotuksien mukaan. Minulle sanottiin aikoinaan, että nyt kun olet senioritason johtaja, niin sinun tulisi ajaa partasi ja leikata tukkasi. En leikannut, siistin toki. Samassa toimessa tovin työskenneltyäni minulle alettiin kertomaan tulevasta urapolustani, keskiössä valta, maine ja mammona. En tuntenut polkua omakseni, sillä hetkellä, joten lähdin yrittäjäksi.
Eräänlainen kapinallinen on asunut sisälläni pitkään ja olen aina halunnut valita sen tien, joka kulkee valtatien vierellä. Kivijalkakaupan ahdinko oli hyvin selvästi tiedossani, mutta yrittäjänä päätin nimenomaan perustaa kivijalkakaupan, vanhanliiton farkkukaupan.
Yrittäjänä olen päässyt myös puhumaan, valmentamaan ja kouluttamaan. Olen halunnut rohkeasti uudistaa ja yksinkertaistaa ihmisten, sekä yritysten ajatusmaailmaa. Liian usein puhujat kätkevät viestinsä monimutkaisten kaavioiden ja prosessien taakse ja turvautuvat latelemaan sitaatteja. Toki monta kertaa kuulijakuntakin antaa painoarvoa Steve Jobs sitaateille, suhteessa Aleksi Salmisen ajatuksille, samasta syystä cover-bändeille riittää keikkaa. Asiat ovat usein hyvin yksinkertaisia, ihmiset luovat niistä monimutkaisia.
Olen rohkeasti valmis epäonnistumaan yrittäessäni muuttaa suomalaista kivijalkakauppakulttuuria yksi kauppa kerrallaan, sekä jakamaan iloa, hymyä, yksinkertaisuutta, intohimoa ja kehitystä yrityksille. Rohkeus sen kaikissa olomuodoissa puskee minua jatkamaan.
ALEKSI SALMINEN toimi aikaisemmin KappAhlin ja Carlingsin toimitusjohtajana ja sitä ennen Dressmannin aluejohtajana. Menestyksekkäästi ja vahvaa kulttuuria luoden. Hänen oli aina oli tehnyt mieli laittaa oma farkkukauppa. Tuumasta toimeen ja Lahteen saatiin Mooster Denim. Aleksi toimii myös pidettynä Kissconsulting valmentajana: johtajuudesta, myynnistä, wow-palvelusta, kulttuurimuutoksista ja tietysti myös rohkeudesta. Aleksi on tavattavissa myös Work goes happy tapahtumassa 15.3. paikalla E 22. Yhteydenotot kissconsulting@kissconsulting.testisivu.com
Comments are closed.