Kun Hoppu on hanurista -kirjamme julkaistiin, niin tv:n iltauutisten haastattelussa minulta kysyttiin, että mikä minun mielestäni ajanhallinnassa on kaikkein tärkeintä. Spontaani vastaukseni oli luopumisen taito.
Meillä on taipumus hamstrata kaikkea ja ylipäätään hamuta liikaa – on liikaa töitä, liikaa strategisia painopisteitä, liikaa projekteja, liikaa sähköposteja ja liikaa tavaraakin. Luopumista on hyvä harjoitella. Kaikissa asioissa.
Opettele luopumaan tavaroista, joita et tarvitse. Heitä pois, anna kirpputorille vietäväksi tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Käy astiakaappisi läpi ja mieti, onko hyllyissäsi pölyttymässä astioita, joita et ole koskaan käyttänyt? Käy läpi vaatekaappisi ja vie lahjoituslaatikkoon ne, mistä et enää tykkää tai et ole käyttänyt useampaan vuoteen. Kuinka usein säilytämme astioita, vaatteita tai tavaroita, joita ”ehkä voimme joskus vielä tarvita”. Usein säilytyksen uumenista voi löytyä edelleen papereita menneiltä vuosilta. Tarvitaanko niitä vielä?’
Säilytämme usein muistoja. Muistot ovat toki tärkeitä ja kaikki mitkä ilahduttaa meitä, kannattaa säilyttää. Mutta entä, jos itse muisto ei enää ilahduta tai voimaannuta? Kannattaako niitä silloinkin säilyttää? Sinänsä mukavaa, mutta usein säästämme jopa epämiellyttäviäkin muistoja vaikkapa ex-puolisoista tai muistoja kurjasta lapsuudesta. Luopumista voi olla myös lupa luopua ihmissuhteesta, joka ei enää toimi tai työpaikasta, joka ei enää ilahduta tai jossa on haastava tunnelma.
Voimme luopua negatiivisista uskomuksista ja muuttaa haastavan ihmissuhteen tai työpaikan paremmaksi tekemällä jotain konkreettista asian eteen. Pidämme helposti kiinni vanhoista tavoista, jotka ovat jääneet maailman muutoksessa jälkeen tai pidämme kiinni ajatusmalleista, jotka eivät enää toimi.
Kun työlistalla on paljon asioita, joskus on pakko luopua joistakin. Jos aika ei riitä kaikkeen, mitkä mielestäsi olisivat niitä asioita, joihin pitäisi keskittyä ja mitkä olisivat niitä, joista pitäisi luopua. Jos tekee monta asiaa tai tavoitetta puolihuolimattomasti, sillä ei saada kovin paljon aikaan.
Yksi parhaita työelämän tehostajia on se, kun uskallamme luopua liian vaikeista ja kaiken kattavista strategioista. Yritykset ja julkiset organisaatiot saavuttavat enemmän keskittymällä vähempään. Kun tehdään vähän, mutta kunnolla, niin saadaan oikeasti enemmän aikaan. Kun liian kiemuraisista strategioista maltetaan luopua ja prosesseja selkeytetään ja yksinkertaistetaan, saadaan aikaan huikeita tuloksia. Vähemmän on varmasti enemmän.
Maarika Maury on valmennusyritys Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja ja Hoppu on hanurista -kirjan kirjoittaja. Hän kirjoittaa myös väitöskirjaa yksinkertaisten strategioiden voimasta.
Comments are closed.