Olemme nousseet kolmen idean vuositahdista kolmensadan idean vuositahtiin.
Meillä oli ollut pitkään olemassa systemaattinen aloitemalli, jolla henkilökunta on voinut antaa palautetta ja ideoita ja tätä tukemaan oli luotu palkkiojärjestelmä. Tosiasia oli kuitenkin se, että aloitteita ja ideoita tuli keskimäärin kolme vuodessa. Olimme rakentamassa uutta järjestelmää, mutta ymmärsimme, että uusi järjestelmä ei tekisi muutosta, ellei vahvaa ideakulttuuria saataisi luotua. Uuden ideakulttuurin luominen räjäytti ideoiden määrän.
Lopputuloksena vuoden jälkeen kolmen idean sijasta olemme kolmensadan idean vauhdissa, noin 200:n henkilön yrityksessämme. Ideoiden tekijöitä on palkittu erilaisilla palkkioilla ja konkreettista palkkiorahaa on maksettu n. 10.000€ saatujen taloudellisten hyötyjen ansiosta. Tämän lisäksi toimipistekohtainen kehittäminen ja kasvanut. Ideoista on tullut konkreettista hyötyä sekä kannattavampaan liiketoimintaan, että asiakaspalvelun parantamiseen. Hyviä, toimipaikkakohtaisia käytäntöjä on jaettu avoimesti toisille.
Prosessista olen oppinut sen, että ei ole kyse hyvästäkään palkkiojärjestelmästä tai toimivasta it-työkalusta vaan ideakulttuurin luomisesta, jonka läpivienti vaatii systemaattista otetta. Lähdimme systemaattisesti viestimään ideoinnin merkitystä koko henkilökunnalle. Uusien ideoiden keräämistä varten kehitettiin web-sovellus, johon koko FSP:n porukalla on vapaa pääsy omilla tunnuksilla. Sovellus on täysin läpinäkyvä ja kaikki näkevät toistensa ideat sekä pääsevät kommentoimaan, jatkokehittämään ja hyödyntämään niitä.
Itsestään eivät ideat kuitenkaan alkaneet kertyä järjestelmään. Esimiehet opastettiin viemään jämäkästi asiaa eteenpäin kussakin FSP:n kolmessakymmenessä eri toimipisteessä.
Näin iso muutos ei ole helppo. Toiminta on hyvin työntekijävaltaista eikä kaikilla välttämättä ole edes tietokonetta käytössään. Osalle piti kädestä pitäen neuvoa koneen ja järjestelmän käyttö. Osa hämmästeli, mihin ideoita ylipäätään tarvitaan. Alkuhämmästelyn jälkeen on ideoita kuitenkin alkoi tulla, ja niiden hyödyt nähdään jo. Systemaattisella toiminnalla saadaan tulosta. Nyt meillä on kulttuuri, jossa jokainen työntekijä katselee ympärilleen ja ehdottaa, miten toimia fiksummin ja miten asiakasta voidaan palvella entistä paremmin. Ja tästä ovat asiakkaammekin pitäneet.
Eikä työ ole vielä lopullaan. Jos hanketta pidetään projektina ja ollaan tyytyväisiä tulokseen, saattaa helposti käydä niin että palataan lähtöpisteeseen ja hyödyt jäävät liian laihaksi. Kulttuurin luominen vaatii vielä jatkossakin paljon ylläpitotyötä ja johtamista.
Pentti Virtanen
Kirjoittaja on FSP:n (Finnish Steel Painting Oy) toimitusjohtaja. FSP on yksi Euroopan johtavista teollisuuden pintakäsittelyalan yrityksistä. FSP tarjoaa teollisuuden pintakäsittely- ja engineering- sekä erilaisia lisäarvopalveluita, kuten osakokoonpano, pakkaus- ja logistiikkapalveluja. Toimintatapana FSP:llä on toimia aina fiksusti, sovitusti ja palvelualttiisti. Tukena ideakulttuurin luomisessa on ollut Kissconsulting Oy:n Maarika Maury.