
Usein on niin, että sekä henkilökohtaisen kasvun että organisaation kehittymisen esteenä on halvaannuttava tila, jota kutsun jämähtämiseksi. Tunnistatko tilanteen, jossa ennakkoluulot, uuden pelko ja tottumuksen tuottama mukava turvallisuus estävät kasvun, kehityksen ja uuden oppimisen.
Oletko kuullut koskaan perusteluna lausetta: “Ei meillä ole ollut tapana tehdä niin” tai “Ei ennenkään ole tehty niin”. Pahin on luonnollisesti “Ei kukaan muukaan ole koskaan tehnyt niin”. Nämä kaikki perustelut kertovat uuden ja erilaisen pelosta ja jämähtäneestä ajattelusta.
Jos organisaatioissa saatetaan pelätä uusien toimintatapojen käyttöönottoa, yksilötasolla ihminen pelkää helposti itse itselleen luoman minäkäsityksen särkymistä, siis epäonnistumista. Tämän ilmiön todisti Stanfordin yliopiston psykologian professori Carol Dweck. Dweckin tutkimusryhmä testasi kymmenvuotiailla lapsilla kannustuksen vaikutuksia suoriutumiseen.
Lapset laitettiin tekemään helppoa älykkyystestiä. Kaikki lapset suoriutuivat testistä hyvin, mutta osaa kehuttiin älykkäiksi sekä lahjakkaiksi ja osaa yrittämisestä ja periksiantamattomuudesta. Tärkeää oli myös se, että näiden lasten kokeissa “väärä” vastaus oli korvattu termillä “ei vielä”, eli epäonnistumisen kokemuksen sijaan kannustettiin yrittämään uudestaan ja enemmän.
Seuraavassa vaiheessa lapsille annettiin testi, joka oli aivan liian vaikea. Ne, joita oli kehuttu älykkäiksi, turhautuivat helposti, luovuttivat ja alkoivat syytellä testiä vaikeaksi. Yrittämisestä kehutut jaksoivat nurkumatta pidempään. Kokeen kolmannessa vaiheessa lapsilla oli tehtävänään taas ensimmäisen testin tasoinen testi. Niiden testitulokset, joita oli kehuttu yrittämisestä olivat nousseet 30%. Älykkääksi kehuttujen tulokset laskivat 20%.
Carol Dweck kutsuu älykkäiksi kehuttujen asennetta nimellä fixed mindset. He ovat saavuttaneet ikään kuin älykkään statuksen, jonka voi vain pilata yrittämällä ja epäonnistumalla. Heidän mielensä tarkoitus oli suojella vallitsevaa asiantilaa. Yrittämisestä ja periksiantamattomuudesta kehutut growth mindset-ajattelijat suhtautuivat haasteisiin mahdollisuutena nostaa tasoaan ja kehittyä.
Oli kysessä sitten organisaatio tai yksilö, tärkeää on oman ajattelun tunnistaminen. Se minkälainen ajattelumalli hallitsee tekemistä on ratkaisevaa. Oppimisessa, kasvussa ja kehityksessä tarvitaan metakognitiivisia taitoja, joista oman ajattelun tunnistamista voidaan pitää ensimmäisenä ja siten ehkä tärkeimpänä. Onko ajattelusi jämähtänyttä vai kasvun mahdollistavaa?
Metakognitio, eli lyhyesti oman ajattelun ajattelu on ratkaisevan tärkeä taito niin oppimisessa kuin työelämässäkin. Omien ajatusten tunnistaminen, analysointi ja jopa ajattelutavan muutos ovat metakognitiivisen ajattelun perusvalmiuksia. Tule siis tietoiseksi omasta mielentilastasi ja siitä, mitä kuuloelintesi välissä liikkuu. Sinun ei ole pakko olla ajatustesi ajopuu, vaan voit olla myös joessa tietoisen rauhallisesti melova päämääräsuuntautunut kajakki.
Tunnistatko itsessäsi sitä, onko ajattelusi jämähtänyttä vai kasvun ja oppimisen mahdollistavaa
https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve
Tuomo Loukomies
Kirjoittaja on Kissonsulting valmentajaringissä oleva oppimisvalmentaja ja eritysopettaja. Loukomies on tunnettu paremman oppimisen puolestapuhujana. Mottona: “Se joka osaa, häviää aina lopulta sille, joka oppii nopeiten ja pystyy soveltamaan oppimaansa muuttuvissa olosuhteissa”.
Jos haluatte oppia oppimaan entistä nopeammin ota yhteyttä: kissconsulting@kissconsulting.testisivu.com, 09- 6227 0090.
Comments are closed.