
Tuloksia tarvitaan. Jotain on tehtävä. Paremman huomisen tekemiseen ei riitä, että huone maalataan uudelleen. On otettava rälläkkä käteen. Laitettava rakenteita nurin. Uuden luominen voi olla kivuliasta ja viedä maitohapoille, mutta se kannattaa.
Parempaan tulokseen tekemiseen ja paremman yhteishengen luomiseen tarvitaan uutta ajattelua, uutta toimintakulttuuria ja kaikkien yhteistä panosta.
Muutoksen luomisessa on haasteensa. Ongelmana ovat vanhat rakenteet ja traditionaaliset ajattelutavat. Teollisen ajan toimintamallien jäljiltä toiminnot ovat siiloutuneet omiksi yksiköikseen, jotka toimivat omien tavoitteidensa pohjalta. Yhteinen tavoite ja sitä tukeva yhteistyö organisaatiossa puuttuu. Yritykset toimivat usein analogisessa maailmassa, vaikka toimintaympäristö on digitaalinen.
Viiden kohdan ohjelma uuden ja paremman luomiseksi:
1. Organisaation oman toimintamallin hahmottaminen
Asiakkaat keskiöön. Skarppaa strategia. Valitse suunta, mihin aiot edetä. Määrittele brändi selkokielisesti – ja tee siitä puhutteleva, sisäisesti ja ulkoisesti. Vie se kaikille.
2. Yhteispelin hiominen
Selvitä mitä yksilöllistä osaamista yrityksessä on ja minkälaista funktio-osaamista? Mikä on markkinoinnin, myynnin, viestinnän ja ict:n yhteispelin taso ja edellytykset? Miten se peilautuu asiakkaiden tarpeisiin? Valitse täältä tärkeimmät kehittämisalueet. Valmista ei tule kerralla, eikä tarvitsekaan. Mutta kun suunta on selvä, syntyy oikeansuuntaista tulosta orgaanisesti kehityspolkua pitkin kulkemalla.
3. Työkalupakki auki
Ota esille oikeat työvälineet. Yhteistyötä edistävät työkalut ja mittarit ohjaavat tekemään yhdessä uudella tavalla. Työkalut auttavat myös tuomaan yrityksessä olevan potentiaalin pintaan. Yhteistyö ei synny itsestään on kaadettava raja-aidat ja tehtävä hommia yhteistyön eteen.
4. Uuden toimintamallin käynnistäminen
Kehitys siiloutuneesta yrityksestä kohti yhteispeliä käynnistyy. Uusi näkyy arjessa. Myyntijohtaja ja asiakasviestijä löytävät toisensa. Markkinointipäällikkö ja ict-asiantuntija nauttivat yhteistyöstään. Asiakaspalvelukaan ei enää ole vain yksi osasto.
5. Mittaa kehittymistä, kehitä edelleen.
Ota mittarit, joilla aloitit, uudelleen käyttöön. Mittaa kehittymistä kaikilla tasoilla. Tee löydöksiä ja havaintoja. Kehitä edelleen. Mittaa myös asiakastyytyväisyyttä. Lähestyt pistettä, jossa myynnillisyys on yrityksen yhteistä osaamista. Eikä vain funktio, jota se sporttinen kaveri vetää.
Strategia on todellinen strategia, vasta kun se näkyy kaikilla tasoilla. Kulmahuoneesta varastoon. Kellarista asiakaspalveluun. Muutoksessa olennaista on tajuta, mikä muuttuu, miksi muuttuu ja kenen näkökulmasta.
Kirjoittaja Markku Vierula kehittämiskonsultti, creative ja tietokirjailija. Hän on huolissaan yritysten käyttämättömistä mahdollisuuksista ja haluaa työllään varmistaa eri organisaation osien yhteispelin. Hän on kirjoittanut teoksen Suuri Integraatiokirja, jonka molemmat painokset ovat saavuttaneet aseman mm. yliopistojen ja korkeakoulujen oppi- ja kurssikirjoina.
Jos haluat kuulla yhteispelin hiomisen työkaluista niin ole yhteydessä kissconsulting@kissconsulting.testisivu.com tai puh 0505900412.
Comments are closed.