Ystävänpäivä tai amerikkalaisittain Valentines day on ystävyyden ja rakkauden päivä. Suomen kieli on ollut perinteisesti kankea rakkaussanan suhteen. Rakkauden tunnustus on karahtanut kurkkuun.
Palanen keskustelusta keski-ikäisten miesten ryhmän kanssa: ”Koska viimeksi sanoit vaimollesi, että rakastat häntä? Sanoinhan sen jo hääpäivänä, kyllä se sen tietää. No, jos kokeilisit kuitenkin. Se varmasti epäilisi, että olen käynyt vieraissa. Eli parempi olla sanomatta. Muut miehet ympärillä vahvistivat, ”juu ei kyllä kannata, voi joutua pulaan.”
Käyn samaa keskustelua pienen naisryhmän kesken. Yksi naisista sanoi, että jos mies edes joskus rakastelun jälkeen sanoisi rakkaussanan, voisi tulla elämää isompi orgasmi. Sanan puuttuessa jää vähän tyhjän päälle.
Kävin nuorena Amerikassa ja hämmästyin sitä rakkauden ilmaisun määrää. Love you, oli jokaisen kirjeen, puhelun ja lopputervehdyksen lopussa. Tavallaanhan Suomessa aina tiesi, että kun joku sen sanoo, niin todella painavaa sanaa se tarkoittaa. Mutta toisaalta se usein jäi sanomatta, vaikka sydämessään sitä ehkä koettiinkin. Yritän pinnistellä ja muistella, että kuulinko koskaan vanhempieni sanovan sitä ääneen. En muistanut. Ehkä sen sanomattomuudesta nousee epäily, että rakastivatkohan ne oikeasti.
Vaikka joku sanoisi amerikkalaista rakkauspuhetta imeläksi, niin tosiasiassa se teki mielen paremmaksi ja itsetunnonkin vahvemmaksi, kun tiesi olevansa tykätty ja hyväksytty. Kyllähän meillä Suomessa se normaali positiivinen palautekin oli vajavaista.
Täydellisen rakkaus sanan ilmaisun puuttumisesta on ilmaisu suomeenkin ujuttautumassa ja tänä päivänä tulee pikkuhiljaa hiipien yhä helpommaksi. ”Olet rakas” ilmaisu vähän helpottaa sanavalintaa. Se on helppo sanoa niin puolisolle, tyttö tai poikaystävälle, lapselle tai ystävälle. Ja edelleenkin, kun ollaan oikein tosissaan niin kyllä se suusta rupeaa muotoutumaan: minä rakastan sinua.
Rakkaus sopii strategiaankin. Tuusniemen kunta ja Kotkan kaupunki lämpenivät rakkaudelle. Laaja ymmärrys rakkaudesta tulee, kun mielletään se toisista välittämisenä ja palveluna, jota jokainen asukas ja työntekijä voi jakaa toisilleen. Rakkaus voidaan mieltää jokaisen huolehtimisesta toisistaan, itsestään ja työstään ja tekoina päiväkodista vanhustenhuoltoon tai tekniseen toimeen asti.
Sanotaan kyllä rakkaudelle.
Maarika Maury, Kirjoittaja on Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja, joka uskoo rakkauteen, rakkauden tekoihin ja rakkauden sanoihin.