
Kävimme Viini ja Ruoka 2016 messuilla oppimassa ja maistamassa ”monen kokin soppaa”. Opimme, että patonki ja salami eivät ole ruokaa. Ruokaa ei myöskään ole pizza, pulla, ei oliivit eikä edes juusto. Papaijasalaatti on ruokaa. Ruuan ja ei-ruuan erottaa siitä, että ruokaa ei voi ostaa rahalla. Rahalla voi ostaa ruokalippuja, ja tietyn määrän lippuja voi vaihtaa papaijasalaattiin. Ei-ruokaa sen sijaan voi ostaa rahalla – käteisellä tai kortilla. Tosi hämmentävää! Hämmennystä lisää vielä se, että viini on juomaa, jota ei voi ostaa rahalla. Vesi ja virvoitusjuomat taasen ovat ei-juomaa, ja niitä voi ostaa rahalla. Ei kylläkään niistä paikoista, jotka myivät ruokaa. Suomen herkullisin soppa on valmis! Sääntösoppa!
Ostamisen ja myynnin – ja etenkin lisämyynnin logiikka ei ollut ihan aukoton. Yhtenä päivänä pizza oli ruokaa ja toisena päivänä taas ei. Jotkut juustot olivat ruokaa, toiset ei. Ensin luulimme, että lautanen, mistä juusto tarjoiltiin, olisi se erottava tekijä ruuan määritykselle, mutta sekään teoria ei ollut aukoton. Ehkä vain jotkut myyjät olivat kurittomia tai ymmärtämättömiä ruuan määritelmästä.
Viinin ja ruuan maistelu olisi ollut kiva idea! Kuinka kätevää olisikaan maistella vähän ruokaa ja juomaa, pikkuisen jokaiselta tiskiltä. Viini ja Ruoka 2016 -messuilla kätevää oli maistella vain ei-ruokaa ja ei-juomaa. Tässä kohtaa haluan painottaa sanaa kätevää. Ruoka- ja juomalippujen ostaminen oli näet kaikkea muuta kuin kätevää. Ruokaan ja juomaan vaihdettavia lipukkeita sai vain pitkän jonon takaa uuvuttavan ostoprosessin jälkeen. Sen jälkeen piti vielä jonottaa ruokaakin. Jos halusi nauttia esimerkiksi yhden lasillisen viiniä, piti ensin jonottaa lipuke ja lasi sitten viini. Sen jälkeen edessä oli uusi jonotus, tällä kertaa viinilasin palauttamiseksi.
Ruokailutoimenpide vaati myös vahvaa suunnitelmallisuutta. Kannatti tietää etukäteen, mitä haluaa syödä ja mihin hintaan, sillä eihän rahanarvoisia kuponkeja halua heittää hukkaankaan. Ajatuksena saattoi olla lisämyynti. Kun maistaisi yhden viinilasillisen, niin helposti siinä tulisi kokeiltua toistakin, ja kohta jo tekisikin mieli pientä suolapalaa. Lisämyynnistä paranisi yrittäjien talouskin. Ennustamme kuitenkin, että lippulappusääntöviidakossa jäi moni viinilasillinen maistamatta ja herkku kokeilematta.
Sääntösoppa, oli se sitten Suomen lainsäädäntö tai sen tulkitseminen, tekee lisämyynnin miltei mahdottomaksi tai ainakin hiton hankalaksi.
Jaana Tuomila ja Maarika Maury
Jaana Tuomila ja Maarika Maury ovat uunituoreen ”Suomalainen myynti syvältä, vai onko?” kirjoittajia, he valmentavat myyntiä, palvelua ja johtamista sekä auttavat kehittämään luovia ratkaisuja myynnin edistämiseksi. Uskomme, että säännöt ovat tärkeitä mutta niiden vangiksi ei saa jäädä.
Comments are closed.