Henkilö, olkoon hän tarinassa vaikkapa Martti, joutuu lomautetuksi yhtäkkiä puun takaa tulleen korona kriisin aikana. Lomautus alkaa 1.4, onhan ala sellainen, että työt toden teolla tyssäsivät. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Martille käy näin, joten ihan selkäytimessä olevaa toimintaohjetta ei löydy. Mutta Martti lukee työttömyyskassan sivulta ohjeet ja tekee tarvittavat protokollat ja jää odottamaan kaivattua rahaa, pitäähän hänen kuitenkin maksaa lainat ja elättää nelihenkistä perhettään.
Martti odottaa ja odottaa. Lehdet pursuavat tarinoita lomautuksista ja lomautusrahojen odottajista. Ja hän taas odottaa. Pienet säästöt rupeavat hupenemaan, eikä kavereiltakaan voi enää lainata loputtomiin. Lopulta 1.6. kahden kuukauden kuluttua, Martille tieto, että rahaa ei tulekaan, koska hakemus on puutteellinen. Joku paperi tai tieto puuttui. Homma taas viivästyy. 1.7. tulee tieto, että vielä kestää ainakin 30 päivää ennen kuin edes toiveita saada rahaa tilille.
Pahinta ei kuitenkaan ollut se, että homma viivästyy, vaan se, että puuttuvan paperin takia lomautusrahaa ei voi saada kahden kuukauden ajalta. Tämä tekee iso loven Martin talouteen. Kun rahaa ei ole tullut neljään kuukauteen alkaa jo makaroonitkin loppua viisihenkisen perheen pöydästä, puhumattakaan ulosottosedät jotka jahtaavat maksattomien laskujen perässä.
Normaalisti varmastikin muutaman viikon kuluessa olisi tullut muistutus tiedon puuttumisesta, mutta nyt Martti oli ollut täysin tietämätön virheestään. Paisuneiden jonojen takia ei liiton muistutus ei sitten myöskään tullut hyvissä ajoin.
Onko siis nyt ihan oikeasti oikein, että Martti ei tosiaankaan saa kahteen kuukauteen mitään korvausta sen takia, että hän teki inhimillisen virheen ja että ilmoitus siitä lykkääntyi liiton asiakaspalvelun ruuhkautumisen takia. Martin 3 vuotias tytär kysyy tänään, isältään mennäänkö jäätelölle. Isä vastaa tyttärelleen, että ei voida mennä.
Sääntökulttuuri vai inhimillinen kulttuuri?
Maarika Maury. Kirjoittaja on Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja, sekä yritysten että julkisen organisaatioiden muutosvalmentaja. Hän uskoo yksinkertaisuuden voimaan, terveeseen järkeen sekä inhimillisyyteen.
Comments are closed.