Strategian pitäisi olla yrityksen punainen lanka. Sen pitäisi innostaa, luotsata ja paimentaa kohti oikeita tavoitteita ja tuloksia, hitsata porukka yhteen ja kertoa, miksi olemme tärkeitä. On kuitenkin tavallisempaa, että strategia tappaa innostuksen, tylsistyttää kaikki sadan metrin säteellä ja saa ihmiset paitsi inhoamaan palavereita ja potemaan ylimääräistä päänsärkyä, myös kysymään, kuka perhana tämän vouhotuksen aloitti ja miksi.
Tappavan tylsien strategioiden viattomia uhreja on tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Sillä kaikilla on oltava strategia. Strategia on vaikea sana ja kuulostaa sivistyneeltä. Siinä on monta konsonanttia peräkkäin, ja siksi sen kirjoittaa aina väärin. Ehkä siksi siitä ajatellaan, että sen on oltava vaikea, kapulakielinen, pönäkkä ja järkälemäinen ja mieluiten täynnä taulukoita.
Siinä taitaakin olla pääsyy sille, miksi strategioita ei muisteta. Luoja varjelkoon meitä taulukoilta. Tai toimitusjohtaja. Jotakin strategiatyön sokkeloista kertoo se, että vain 9%:ssä strategioita käytetään muistia tukevia keinoja, kuten kuvia, metaforia, anekdootteja, sarjakuvia tai muuta virkistävää. Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että juuri tällaiset metodit, laulamisesta ja runonlausunnasta puhumattakaan, tukevat huimasti strategian muistamista.
Entä jos strategia olisikin pelkkä kuva tai sananparsi? Kyllä se tietysti vähän alastomalta tuntuisi – varsinkin jos edellinen versio oli sata sivua pykäliä ja exceleitä. Yhteen alastomaan strategiaan törmäsin vähän aikaa sitten – hissipuheen muodossa.
Tapasin nimittäin hississä tyypin, joka kertoi olleensa 15 vuotta takaperin strategiavalmennuksessani ja kysyi muistanko. Muistin minä. Ja muistin strategiankin.
Hän ehti siinä hissimatkan aikana huikata minulle, että muistanko häntä ja raportoida siltä seisomalta, että se silloin aikanaan tehty strategia oli todella tehokas ja toimiva, ja sen avulla saatiin paljon aikaan. Hän myös kertoi samaan hengenvetoon, että sen sijaan firman nykyistä strategiaa hän ei kylläkään muista alkuunkaan. Ehdin hänen sanoistaan vakuuttuakseni tentata, mikä se ikiaikainen strategia sitten oli, ja vastaus tuli kuin pyssyn suusta, eikä vain hauki on kala -taktiikalla, vaan todellisella, syvällä ymmärryksellä. Kaikki siinä hissimatkan aikana.
Tässä tapauksessa silloinen strategia oli muokattu alkupitäen puisevasta pörssiyhtön 52 sivuisesta pumaskasta. Kirkastettu pääpointti kuvattiin
kahdella sarjakuvakuvalla ja niihin liittyvillä erilaisilla metaforilla. Tärkeäksi näkökulmaksi oli noussut myynti kasvun mahdollistajana. Tasaisen tappava puhe uusien ja vanhojen asiakkaiden merkityksestä oli korvattu kahdella kuvalla ja metaforalla: metsästyksellä ja viljelyllä. Metsästyksellä viitatattiin uusiin asiakkaisiin ja viljelyllä viitattiin asiantuntijoiden myynnilliseen aktivaatioon asiakastyön lomassa.
Kuvat ja sanat oli kyllästettiin osallistavalla työskentelyllä. Strategiaa pohdittiin keskusteluin valmennuksin ja tekojen avulla. Metaforista ja kahdesta kuvasta käsittelyn avulla muotoutui syvä ymmärrys, jota harjoitettiin arjessa. Paljon puhutut yleiset, kaikissa strategioissa kummittelevat tavoitteet pyrittiin herättämään eloon teoiksi ja tuloksiksi. Se missä yleensä strategia jäi paperiksi tai johdon toiveiksi saatiin muuntumaan oivalluksen kautta teoiksi ja tuloksiksi. Tulokset mitattiin miljoonissa.
Tietenkään ei voida kuvitella, että pelkillä kuvilla strategiasta saadaan innostava, vaan sisällön on oltava oikeanlainen, järkevä ja menestystä tuottava. Lisäksi tapa, jolla johto ja esimiehet puhuvat strategiasta ja kannustavat sen läpivientiin, on tärkeä. Tarinat, metaforat, esimerkit ja ihan vain hyvä esiintymistaito auttavat viestinnässä.
Sen olen huomannut, että esimerkiksi Amerikassa johto treenaa kiivaasti esiintymistään ja strategiaviestintäänsä mielenkiintoiseksi ja mukaansa tempaavaksi. Suomessa strategiatyö lopetetaan liian usein siihen, kun pumaska on saatu taulukoiksi ja pykäliksi. Tarinallisuus tekee strategiasta totta. Selkäytimeen mennäkseen strategia vaatii kunnolliset metodit, joissa aidosti ollaan kiinnostuneita muistijäljen jättämisestä.
Hyvä strategia ja arvot ovat sellaisia, jotka muistuvat mieleen vaikka yöllä herättäessä tai sitten viidentoista vuoden jälkeen hississä.
Ohje:
- Kirkasta ensin, mitä oikeasti haluat saavuttaa
- Uskalla tehdä strategiasta innostava, ehkä erilainenkin
- Varmista, että strategiasta tulee tekoja. Kyllästä ajattelu strategialla.
Maarika Maury on Kissconsultingin toimitusjohtaja, joka vannoo hissipuheiden ja kirkkaiden strategioiden nimeen. Hän on myös väitöskirjaansa varten tehdyllä tutkimuksella tullut tulokseen että, että mieleenpainuvat viestintämetodit ja yksinkertaiset strategiat toimivat hyvin. Ota yhteyttä jos haluat kuulla miten saat strartegiastasi toimivan ja muuntumaan kulttuuriin.
#kirkas strategia #myyntiloikka #miljoonat #muistijälki