
Somen virrassa tulee ajoittain vastaan ruoka-annoskuvia omaan makuuni aivan liikaa. Tai otoksia omasta nassusta ja lemmikistä. Tai profiilikuvien vaihtoja. Mutta antaa sen jatkua, sillä pelkkä hauskanpito, oleilu ja huomionkeruu sosiaalisessa mediassa on tietysti ihan ok.
Monelle some on keino tuoda esiin omaa osaamista. Kun asian haluaa hoitaa ammattimaisesti ja järjestelmällisesti, kysymys kuuluu, miten tuupata ulos kiinnostavaa materiaalia säännöllisesti. Aina siinä ei selvästikään onnistuta. Kun ihmisiä seuraa, huomaa, että muutamilla juttua tulee ulos (pää-)määrättömästi liukuhihnalta. Usein myös tavoite puuttuu tai markkinointituputus ylittää vastaanottajan kestokyvyn.
Miten tuupata ulos kiinnostavaa materiaalia säännöllisesti?
Some-gurut kehottavat olemaan oma itsensä. Muutamien kohdalla persoonaa ja särmää on silti vaikea erottaa, kun virta täyttyy itsestäänselvyyksistä tai etäisistä faktoista. Kun socialselling ja itsensä brändääminen ovat pinnalla, mielellään näkisi jäykkien asiantuntijoiden olevan helpommin lähestyttäviä.
Tavoite puuttuu tai markkinointituputus ylittää vastaanottajan kestokyvyn.
Kun aktivoiduin sosiaalisessa mediassa, some-identiteettini oli hakusessa. Miten päin olisin, miten tuon asiantuntemukseni esiin, mitä sanon privaatista elämästäni vai puhunko siitä mitään?
Jos koet jo olevasi ammattilainen, haluat pysytellä pelkällä asialinjalla ja seuraajia on riittävästi, good for you. Mutta mikäli sinulla on epävarma SOME-olo, ehkä tästä vinkistä on apua:
Kun haluan pitää SOME-yskökseni sopivana sekoituksena ammatillista osaamista ja persoonaani, tässä muistilista, jota noudattamalla saan some-julkaisuihin monipuolisuutta ja rytmiä. Muistisääntönä toimii kirjainyhdistelmä TIPIT*.
Tarkoitus on, että jokainen kirjain muistuttaa, millaiseen aihepiiriin kuuluva julkaisu kannattaa tehdä seuraavaksi. Samaa järjestystä voi noudattaa kussakin kanavassa itsenäisesti (Twitter, Facebook, Instragram, Snapchat, LinkedIn jne.):
T niinkuin TAPAHTUMA: Julkaise sinua kiinnostava uutinen tai puffaa tapahtumaa, johon aiot osallistua, jonka yrityksesi järjestää tai jossa toimit puhujana.
I niinkuin INNOVAATIO/IDEA: Julkaise omia ideoitasi, innovaatioitasi tai hokasauksiasi. Pienikin ”aforismi” tai oivallus riittää (mielellään ei Jobsia, Fordia tai muitakaan väsyneitä quoteseja).
P niin kuin PROJEKTI: Millaisen asian, aiheen tai projektin kanssa painiskelet parhaillaan? Kerro aiheeseen liittyvä juttu, tai tarina. Jaa jokin kokemus. Tee tilanne päivitys. Liitä kuva projektiryhmästäsi.
I niin kuin ITSE: Nyt saat puhua itsestäsi. Jes, viimeinkin! Postaa harrastuksistasi, kotijutuista, illanvietoista jne. Paljasta niin paljon kuin ilkiät.
T niin kuin TYÖ: Kerro jotain ammattialaasi liittyvästä aiheesta. Jaa tutkimus, artikkeli tai blogikirjoitus, joka liittyy asiantuntemukseen, johon olet profiloitunut.
Julkaisusykli menee siis kussakin kanavassa näin: 1. T, 2. I, 3. P, 4. I. 5. T, 6. T, 7. I, 8. P, jne. Voit juosta syklin läpi vaikka päivässä tai rytmittää sen useammalle päivälle.
Voit myös muodostaa muita kirjainyhdistelmiä riippuen omista tavoitteistasi. Esimerkiksi TIPS tai TIPSIT, jossa S on SOSIAALINEN MEDIA (markkinointi on työtäsi ja julkaiset someen liittyviä juttuja).
Ilman muuta voit keksiä omaan tilanteeseesi paremmin sopivan sanan tai noudattaa sitä vain tietyissä kanavissa. Julkaisen harvoin työjuttuja Facebookissa tai paljastan LinkedInissä siviilielämästäni – tässä poikkeus.
Extravinkkinä Twitteriin: Lisäämällä muiden tviittejä suosikkeihin sinulle kertyy varastoa, josta pääset jakamaan säännöllisesti materiaalia sopivan kirjaimen kohdalla.
Ja aina voit lipsua järjestyksestä. Totta kai. Mutta tällä saat erilaisia asioita ulos sopivalla rytmillä, näytät monia puolia itsestäsi ja asiantuntemuksestasi.
*) Minulla ei ole tarkkaa muistikuvaa, miten TIPIT:iin päädyin. Luulen, että johdattelin näistä: antaa tippi ja englanninkieliseen sanaan tips = vinkit.
Jaana Kettunen
Kirjoittaja toimii Kissconsulting Oy:ssä Yksinkertaistajana. Jaana on keskittynyt muuttamaan yritysten sekä kuntien ja kaupunkien strategiat ihmisten toiminnaksi. Kuntia ja kaupunkeja autetaan edelläkävijöiksi kirkastamalla strategia, viestimällä siitä ja valmentamalla henkilöstöä. Jaana mm. toteuttaa someen (paluu-)muuttoaaltoon tähtääviä markkinointikampanjoita kunnille.
Twitterissä @KettunenJaana, Instagramissa @jaanakettu, Snap: jaanakettu. Jaanaan voit ottaa yhteyttä WhatsAppissa ja p. 040 169 7730 sekä sähköpostitse jaana.kettunen@kissconsulting.testisivu.com
Comments are closed.