Olemmeko unohtaneet positiivisen uteliaisuuden?
Suuri osa yritysten tehottomuudesta johtuu yksinkertaisesti siitä, että työntekijät ja organisaatioiden eri osat eivät tiedä mitä toiset tekevät. Yritys on elävä organismi, jonka ohjausmekanismi toimii samaan tapaan kuin meillä yksittäisillä ihmisillä. Ihmisen toimintaa ohjaavat aivot sekä lukematon määrä refleksinomaisia toimintoja. Yrityksessä ohjaustoimintaa hoitaa johto, mutta johdon mahdollisuus vaikuttaa jokapäiväisiin toimintoihin on rajallinen. Harva menestyvä yritys toimii yhden henkilön tai johdon ohjeiden varassa vaan jokapäiväiseen toimintaan vaikuttavat kaikki henkilöstön tekemät arkiset päätökset. Tämä päätöksenteko pitää toimia refleksinomaisesti, jotta asiakas saisi laadukkaita tuotteita ja palveluita.
Nykyaikaisissa yrityksissä on käytössä viimeiseen asti viilatut prosessit, joiden kuvaukseen on käytetty tuhottomasti aikaa ja rahaa. Erilaiset balance score cardit ja tulosmittarit on pyritty viemään henkilökohtaiselle tasolle, mutta harvoin ne on synkronoitu niin, että ne ohjaisivat toimintaa aukottomasti samaan suuntaan. Tuloksena on paljon hyviä suorituksia, mutta silti ihmettelemme usein miksi asiat eivät tunnu etenevän niin kuin maalaisjärjen mukaan pitäisi. Olemme unohtaneet maailman vanhimmat ja toimivimmat viestintäkeinot; katseen, puheen ja kosketuksen. Olemme unohtaneet kuukkelin.
Kuukkeli (Perisoreus infaustus) on suomen pienin varislintu, josta meidän kaikkien pitäisi ottaa oppia. Kuukkeli on luonteeltaan utelias. Se seuraa eränkävijää, tulee tekemään tuttavuutta ja siirtyy sitten seuraavan metsämiehen seuraksi. Se tietää kaikki metsässä liikkujat ja osaa hyödyntää jokaisen mahdollisuuden saada ylimääräisen herkkumurusen. Juuri näin meidän jokaisen pitäisi työelämässä toimia. Sellaiset henkilöt, jotka ovat aidosti kiinnostuneita toisten asioista, ottavat jokaisesta asiakaspalautteesta vaarin ja haluavat tietää mihin kaikkeen oma työ liittyy suuremmassa kokonaisuudessa, pystyvät yksinkertaisesti tekemään oman työnsä paremmin kuin peppu penkissä istuvat ahertajat. Tämä johtuu niinkin yksinkertaisesta asiasta eli siitä että he ymmärtävät miksi oma työ on niin tärkeää. He ovat ylivoimaisessa asemassa missä tahansa organisaatiossa, koska he tietävät miten kokonaisuus toimii.
Toimistokuukkelin voit löytää kahviautomaatilta rupattelemasta tai lounasravintolasta naapuriosaston työntekijöiden seurasta. Kuukkeli hakee paperitäydennystä kopiokoneeseen ihan tahallaan eri kerroksesta ja pysähtyy puolituttujen ihmisten ovelle juttelemaan. Meidän olisi helppo tuomita kuukkeli tehottomana piirakkareseptien vaihtajana ja lasten jalkapalloharrastuksesta paasaavana tyyppinä. Päinvastoin, meidän pitää nostaa kuukkeli jalustalle, valita hänet kuukauden työntekijäksi ja antaa hänelle palkankorotus. Vain olemalla uteliaita, puhumalla ja varsinkin kuuntelemalla voimme ymmärtää kokonaisuuden. Mikään kaavamainen prosessi ei pysty vastaamaan jatkuvasti muuttuvaan kysyntään, mutta kuukkeli pystyy. Meidän kaikkien ja varsinkin johdon tehtävänä on edistää tällaista kulttuuria, tunnelmaa ja tekoja.
Kuukkeli kunniaan – kuukkeli pelastaa firmasi!
Tuomo Meretniemi
Kirjoittaja on Kissconsulting Oy:n strategiajohtaja ja suuri vapaan puheen ja uteliaisuuden kannattaja.