Monien kuntien arvot ja strategiat ovat etäisiä ja mitäänsanomattomia. Ne eivät kosketa, eikä niitä muisteta. Tämä johtaa siihen, että vaikka strategiat on tehty ja ne ovat asianmukaisia, on niiden mukaan vaikea toimia.
Strategiatyössä useimmiten vallalla on käsitys, että massa on valttia: mitä enemmän materiaalia kirjoitetaan, sen parempi. Ja täytyyhän demokratian nimissä kaikkien toiveet kirjata ylös yhteen ja samaan toiveiden loputtomaan tynnyriin.
Totuus on kuitenkin toinen. Kunnat kilpailevat tänä päivänä uusista asukkaista, yrittäjistä, työpaikoista ja matkailijoista. Se, joka uskaltaa erottua, saa suuremmat mahdollisuudet selvitä kisassa voiton puolelle. Tuusniemi on pistänyt kolmen sanan strategiasta vielä paremmaksi ja päätti valita vain kaksi sanaa. Rohkeus ja rakkaus. Abstraktia? Ei. Kukin sana sisältää muutoksen, jonka voi viedä eteenpäin ja jonka voi muistaa.
Mutta pelkkä muistaminen ei riitä. Eikä hienot sanat tätä kisaa ratkaise. Simppelin strategian muutos sisältää toimintakulttuurin muutoksen, jota pitää myös johtaa. Systemaattisesti. Uudenlainen rohkeus ei tule itsestään, ja rakkauttakin pitää vaalia ja pohtia. Strategia pitää purkaa konkreettisiksi toimenpiteiksi ja selkeiksi tulosmittareiksi.
Kun viheliäinen kuntalaki häiriköi muutosta – mutta lakia on totta kai noudatettava – niin 2260 sanaa sisältävä versiokin on oltava olemassa. Muutosta on vaikea johtaa sillä sanamäärällä. Kaikkia termejä, tasoja ja käsiteviidakoita ei aina tarvita. Tuusniemellä arvot, strategia ja brändi ovat sama asia.
”Joku varmasti voi naureskella rakkausstrategialle, mutta me olemme tosissamme”, kertoo Tuusniemen kunnanjohtaja Timo Kiviluoma. ”Ja kyllä rakkaus meille sopii, onhan meillä paikkakunnalla kutujuhlatkin”, Kiviluoma jatkaa.
Maarika Maury. Kirjoittaja on Kissconsulting toimitusjohtaja ja yksinkertaistaja. Hän uskoo yksinkertaisen, käytännöllisen ja teoiksi muuttuvan strategian voimaan sekä vireään kuntaviestintään.