Miksi johtajan pitää olla aktiivinen verkossa?
Totuus on se, että valtaosa yrityksista ja yritysten johtajista ei ole kovin kiinnostavia. Ei varsinkaan silloin, kun he puhuvat johtamansa yrityksen asioista. Johtaja, joka twiittaa oman yrityksensä tuotteiden ylivertaisuudesta, ei kiinnosta ketään. Johtaja voi kuitenkin hyödyntää verkkoa ja sosiaalista mediaa monin erittäin positiivisin tavoin jos lähestymistapa on avoin ja henkilökohtainen.
Somessa johtaja voi ja hänen pitää olla oma itsensä, ei ensisijaisesti jonkin yrityksen johtaja. Kun johtaja kertoo tehneensä makkarakastiketta perheelleen ja tulleensa sujauttaneeksi sekaan kerman sijaan vaniljakastiketta, voi hän olla varma, että facebook-kavereina olevien yrityksen työntekijöiden silmissä johtaja inhimillistyy kertaheitolla. Kun johtaja avaa omaa arkeaan ja myös vajavaisuuttaan, pystyy hän monesti viemään paremmin läpi myös yritykseen liittyviä vaikeitakin asioita. Kertomalla kalareissuista lasten kanssa, passin unohtumisesta kotiin tai suunnitelmista pihapuutarhan uudistamiseksi muuntuu hän takaisin Johtajasta Ihmiseksi. En tarkoita, että yrityksen toimitusjohtajan pitäisi tietoisesti haalia fb kavereiksi koko yrityksen henkilökuntaa, vaikka ei siitä kyllä haittaakaan olisi.
Yrityksen strategian ja toimintatapojen viestiminen avoimesti verkossa on äärimmäisen tehokas johtamisväline. Jos asiakkaat ovat tietoisia ja puhuvat yrityksen tavoitteista ja niiden saavuttamisen keinoista, on johtajan helppo kommunikoida vaikeitakin tarvittavia muutoksia omalle porukalleen. Yritykselle tärkeiden uusien asioiden kommunikointi vaatii usein ulkopuolista vahvistusta. Johtajan agendaa tukevien artikkelien linkkaaminen on hyvä ja puolueeton tapa ilmaista myös omia mielipiteitään, ilman että niitä tarvitsee saarnata itse. Avoin ja lähestyttävä johtaja voittaa suuren yleisön puolelleen ja tämä on omiaan nostamaan yrityksen imagoa yleisesti ja varsinkin oman henkilökunnan keskuudessa.
Kriisitilanteissa johtaja on yrityksen kasvot, ainakin pitäisi olla. Sellainen johtaja, joka kertoo ensimmäisenä yrityksessä alkavista yt-neuvotteluista avoimesti twitter-tilillään ansaitsee mitalin. Ulkoisten kriisien hoidossa esim. lentoliikenteen tuhkakriisi, hevosenlihan aiheuttama hässäkkä tai tuotteeseen liittyvä terveysriski ovat asioita, joista johtajan pitää viestiä avoimesti itsenään ja omalla naamallaan. Mikä voisi olla luotettavampi tiedonlähde kuin kriisin keskiössä olevan yrityksen toimitusjohtaja? Pitää uskaltautua mukaan avoimeen keskusteluun ja ottaa vastaan myös nurkan takaa tulevia oikeita koukkuja. Väitän, että avoimesti verkossa toimiva johtaja tekee palveluksen yrityksensä lisäksi myös itselleen. Johtajan henkilökohtainen brändiarvo nousee silmissä. Kaikkihan me arvostamme avoimuutta ja ihmisen kokoisia johtajia. Tällainen johtaja saa aikaan positiivista hytinää ja tuloksellista toimintaa.
Johtaja verkossa: Top 5
1. Ole ensisijaisesti ihminen, älä johtaja.
2. Kerro avoimesti omasta elämästäsi ja raota hieman yksityisyyden ovea.
3. Unohda johtamasti yrityksen virallinen ”corporate jargon” ja puhu suomea.
4. Kerro reilusti yhtiön toimintatavoista ja haasteistakin. Johda kriisitilanteita edestä myös verkossa.
5. Heittäydy keskusteluun ja ole valmis myös negatiiviseen palautteeseen.
Tuomo Meretniemi
Kirjoittaja on Kissconsulting Oy:n strategiajohtaja ja suuri avoimuuden ja inhimillisen johtamisen kannattaja.