Jämäkkää johtamista ei pidä sekoittaa pelolla johtamiseen
Jämäkkää johtamista ei pidä missään tapauksessa sekoittaa pelolla johtamiseen. Jämäkkä johtaja viestii selkeästi, mitä hän toivoo. Jämäkkä johtaja osallistaa saavuttaakseen yhteisymmärryksen ja sitoutumisen. Hän ei kuitenkaan jätä asioita ilmaan, vaan hän sopii asiat selkeästi. Näin kaikki tietävät, mitä on sovittu tehtäväksi ja millä aikataululla. Sen jälkeen, kun asiat on sovittu, hän seuraa, miten asiat etenevät. Jämäkkä johtaja uskaltaa antaa palautetta ja puuttua myös poikkeamiin. Hän uskaltaa keskustella ja myös vaatia. On haitallisempaa antaa asioiden mennä omalla painollaan kuin sopia välitavoitteiden seurannasta.
Osa johtajista pelkää johtamista ja sitä, että heidän toimintansa aiheuttaa pelkoa tai herättää ikäviä tunteita. Ei uskalleta puuttua, ettei kukaan pahoita mieltään. Puuttumattomuus ei kuitenkaan koskaan toimi pelkoa vähentävänä toimintatapana. Toiminnallaan esimies luo ristiriitoja tilanteisiin, missä ihmiset näkevät, että toiset toimivat pelisääntöjä vastaan eikä niihin silti puututa. Jos antaa toisten elää pellossa, on se työyhteisöä kohtaan väärin. On epäjohdonmukaista asettaa pelisääntö, jota ei silti noudateta. Jos väärään toimintaan ei puututa, jää muille epävarmuus siitä, mikä oikea sääntö on. Tällainen johtaminen murentaa aina toimintakulttuuria.
Hyvä johtaja ei katso peräpeiliin. Hyvä johtaja varmistaa omalla toiminnallaan, ettei tarvitse moittia. Hän huolehtii siitä, että ihmiset tietävät mitä heiltä odotetaan. Hän huolehtii, että työntekijät sitoutuvat ja seuraa edistymistä. Hyvä johtaja seuraa asioita siinä vaiheessa, kun ei olla vielä myöhässä tai tehty väärin, vaan tarttuu asioihin jo silloin, kun voi vielä kannustaen ja innostaen ohjata oikeaan suuntaan. Välitavoitteilla varmistetaan, että työntekijä on sisäistänyt tavoitteet ja tietää miten toimia, osaa tehdä vaaditut tehtävät ja etenee sovitussa aikataulussa. Hyvä johtaja varmistaa, että deadlinepäivänä tai tsekkipäivänä on kehuttavaa. Kun onnistumista päästään kehumaan, johtaa se uuteen innostukseen.
Joskus tarvitaan tiukkuuttakin. On asioita, joita ei saa tehdä ja joita ei pidä sallia. On pelisääntöjä, joita on noudatettava.
Jämäkkä johtaja kehuu ja kannustaa, kun asiat sujuvat hyvin. Jämäkkä johtaja näkee asioiden hyvät puolet. Pelolla johtava sen sijaan puuttuu vain virheisiin ja kriminalisoi virheiden tekemisen. Kukaan ei uskalla yrittää, jos virheistä saa aina haukut. Näin hyvätkin ideat voivat jäädä toteutumatta. Jämäkkä johtaja ohjaa toimintaa sekä positiivisella että rakentavalla palautteella.
Hyvää johtajuutta voisi verrata purjeveneen kapteeniin. Tyynellä säällä voidaan ottaa rennommin mutta kun tulee tiukka paikka, niin luottamuksen pitää olla luja ja ohjeita pitää totella. Jos kapteeni käskee kumartumaan, pitää toimia eikä kysellä ”Miksi?”. Kyselijän päähän voi osua puomi.
Tuomo Meretniemi & co – kirjasta Pelolla johtaminen on perseestä.
Kissconsulting strategiajohtaja, purjehtija, ja Pelolla johtaminen on perseestä yksi kirjoittajista. Uskoo jämäkään johtajuuteen.
Comments are closed.